percentage 300x225

EEN VARIABELE RENTE OF EEN VASTE RENTE?

Variabele rente

Bij een variabele rente is de rente gekoppeld aan de ontwikkelingen op de geldmarkt. Op het moment dat er gekozen wordt voor een variabele rente, beweegt de te betalen hypotheekrente vaak mee met het Euribor tarief. Zodra de Euribor omhoog gaat, stijgt de te betalen rente en vice versa. Bij een aantal geldverstrekkers is er zelfs sprake van een direct verband. Op het moment dat u kiest voor een hypotheek met een variabele rente, wordt dan van te voren aangegeven dat u de Euribor rente betaalt (vaak 1 maands Euribor of 3 maands Euribor) met een vaste opslag. Dus bijvoorbeeld Euribor + 2,5 %. Let wel , behalve de euribor rente zelf, kunnen banken vaak ook de hoogte van de opslag aanpassen. Euribor is de rente waartegen een groot aantal Europese banken kortlopende leningen aan elkaar verstrekken. Banken die geld lenen van andere banken, kunnen dit geld weer gebruiken om uit te lenen aan anderen. We kunnen dus zeggen dat Euribor de inkoopprijs is die een bank betaalt voor kortlopende leningen. Om een indruk te krijgen van de bewegingen vindt u een historisch overzicht van de Euribor tarieven.

Vaste rente

Bij een vaste rente kunt u vaak kiezen uit een periode van 5, 10, 15 , 20 of soms zelfs 30 jaar. De hoogte van de vaste rente is meer afhankelijk van de kapitaalmarkt. Hier zijn zaken als inflatie, consumentenvertrouwen, politieke ontwikkelingen , verwachtingen in de toekomst van belang. Bij een vaste rente koopt u zekerheid omtrent de hoogte van uw maandlasten voor langere tijd. Hoeveel zekerheid u hierin wenst is geheel afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en ook uw persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol. percentage

Rente opslagen

De hoogte van de rente die u betaalt is afhankelijk van de tarieven die geldverstrekkers hanteren. Hierin speelt de hoogte van uw hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning een grote rol. Hoe meer u leent ten opzichte van de waarde van uw woning. Hoe meer risico een bank loopt bij het verstrekken van de lening. Daarom zijn er verschillende tarief categorieën per geldverstrekker. De laagste rente zijn over het algemeen hypotheken die afgesloten worden met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Banken zijn dan namelijk zeker dat zij bij gedwongen verkoop nooit met een restschuld geconfronteerd worden omdat het Waarborgfonds Eigen Woningen de bank zal compenseren voor een eventueel verlies. Dan volgen tarieven voor verstrekkingen tot 60% van de executiewaarde, 75% , 100% en 125 % Hoe hoger de verstrekking, hoe hoger de opslag en dus het uiteindelijke tarief dat u betaalt. De verschillen tussen een hypotheek met NHG en 125% kunnen oplopen tot soms wel 0,8%. Het is dus raadzaam om te bekijken of u aan de voorwaarden voor Nationale Hypotheekgarantie kunt voldoen.